Bildgalleri Länkar Litteratur Synpunkter på hemsidan?  Kontakta webmaster@nph.nu Medlemssida

Redan medlem? Klicka här  för att logga in på  medlemsdelen

Litteratur NPHT

Nordisk Pappershistorisk Förening


Nordic Paper History AssociationBilder årsmötet 2016

Onsdag 1 juni besåg vi Lerinmuseet, där vi förundrades över vad man kan åstadkomma med papper och lite vattenfärg. Sedan blev det en stadsvandring med stopp på Sandgrundsudden och dess utomhusscen och badplats ….

 …och en titt på “Sola i Karlstad” som var en omtyckt servitris och senare  värdshusägare på 1700-talet vid namn Eva Lisa Holtz. Statyn är gjord av Herman Reijers.

Nästa staty föreställer Gustav Fröding, Värmlands nationalpoet. Alldeles intill ligger Frimurarlogens lokaler, där överenskommelsen om upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge undertecknades 1905. Efteråt tog vi något att dricka på en uteservering innan vi åt en gemensam måltid på en annan uteservering i den varma kvällen.

Torsdagen 2 juni startade vi en dagslång guidad rundresa för att se och höra om alla de små massa- och pappersbruk som har funnits i västa Värmland. Första stoppet gjorde vi på Nordic Paper Seffle, f.d. Billeruds bruk, början till Billerudskoncernen och idag världens äldsta sulfitmassabruk med start 1884. Vi besåg pappersbruket som startade 1922

Nästa stopp blev Hillringsbergs herrgård, där vi hade en fikapus innan vi korsade bron över Glasälven …

… till den vackra och välbevarade herggården, där Christian Storjohann, som byggde upp Billerudskoncernen, startade sin kariär inom skogsindustrin.

Hillringsbergs herrgård är underbart vackert belägen vid Glavsfjorden. Här lastades massan från de två träsliperierna, som hörde till Hillringsbergs AB, på båtar efter att ha körts dit på en hästdragen järnväg.

Herrgården är under renovering. Värdinnan fru Björseth bjöd oss ändå in till en titt inomhus på den välhållna interiören.

Resehandböcker:”Papper och massa I Värmland” och Gustav Frödings samlade verk.

Efter lunch på Gate Gästgiveri i Arvika och ett besök på hembygdsgården i Brunskog, säte för “Gammelvala” några veckor senare, stannade vi till vid Edsvalla sulfitfabrik. Fabriken är nedlagd sedan snart 50 år, men Tage Jonsson berättade fängslande om hur det var att arbeta i kokeriet på en fabrik byggd i början av förra seklet.

Tage Jonsson I berättartagen.

Syratornet i Edsvalla, byggt 1960, ett monument över en svunnen epok, alltför bastant för att riva.

Fredagen 3 juni fick vi en guidad tur på Stora Enso Skoghall , Sveriges största och modernaste kartongfabrik, av Minus Jonsson. Här hölls också årets årsmötesförhandlingar efter att vi hade fått ett föredrag om Skoghallsverkens historia av Carl Håkansson.

Minus Jonsson visar oss de två gigantiska kartongmaskinerna KM7 och KM8

Bilder från årsmötet 2015

Bilder från årsmötet 2017